2022. október 26., szerda

Kárpát-Túra 10!

              Tíz évvel ezelőtti kép van előttem. Mintha megváltoztunk volna azóta kissé...de a hegyek ugyanott állnak most is, mint akkor .... Ez azért megnyugtató. Nekik egy szempillantás az az idő, ami - nekem legalábbis -  az élet ötöde. Tíz év, erdőn-mezőn, hegyek közt, kedves útitársakkal: tíz éves lett a Kárpát-Túra csapat!
 
               ... Volt egyszer egy álom. Nagy hegyekről, utazásról, kalandról; távoli vidékekről, sokezres csúcsokról ... Lehet, nem a legfontosabb dolgok életben,. Vagy éppen csak az álmok a fontosak? Nem tudom. De a lényeg hogy mindez megvalósult. Jártam messzi országokban, feljutottam nagy havas hegyekre. Persze nem minden sikerült nem értem fel mindenhová , de annyi kell is, hogy maradjon valami elérhetetlen, amire felnézhetünk ...
            ... Később aztán jött egy másik álom. Nevezhetjük "B tervnek"; gondolhatjuk hogy bizony eljárt az idő ... de nem, ez is egy álom. Társakkal menni, vezetni, szervezni, megmutatni hegyet, erdőt, növényt, állatot; útvonalat, logisztikát kiötleni és örömmel látni hogy íme működik! És látni azt hogy ez jó; nemcsak nekem, hanem másoknak is. Még egy álom hát amely valóra vált - pontosabban válik, nap mint nap, nem múlt idő - csak éppen a kezdet volt kereken tíz évvel ezelőtt!
              Nehéz összefoglalni egy évtizedet pár sorban. De ha már kerek évfordulót ünneplünk, essünk túl a számokon (azt is csak úgy csak hozzávetőlegesen: tíz év alatt körülbelül 150 esemény, 250 túranap, ami kilométerben kitesz vagy háromezret; 12 országban túráztunk közép-és magashegységekben; jártunk több mint száz 2000 m feletti csúcson, és a Kárpát-Túrás zászló fent lobogott három., négy-, sőt ötezer méteren is!
              De ami a számoknál lényegesebb: a Csapat! Több mint háromszázan tartottatok velünk a legkülönfélébb eseményeinken; kezdve a gyerekeknek szánt rövid kirándulásoktól a nagy magasságokig - ha nem is mindenki ugyanott és ugyanakkor, de remélem megtalálta mindenki a kedvére valót! Az erdő csendjét az, aki önmagával szeretett volna találkozni; kedves társakat (vagy éppen Társat) aki arra vágyott. Kalandot, erőpróbát; kellemes izgalmat útközben és örömet ott fenn a csúcson ...   néha talán egy csepp könnyet is, amikor arra volt szükség; de mindenekelőtt sok mosolyt és nevetést ... Remélem Nektek is megvalósult közöttünk álmaitok egy-egy kis szelete! Mert igen, ha nem is mindig a legelsők, de ezek a legfontosabbak az életben.
              Ha így érzitek Ti is, nem volt hiábavaló. És szót sem érdemel többet, hiszen csak az első tíz év volt ... A hegyek ott lesznek még egy évtized múltán is - úgy tervezzük mi is -, és amíg így van, minden Útitársat, régieket és újakat egyaránt vár szeretettel a Kárpát-Túra - csapat!


Az első csoportkép 2012-ből





Tél az Árvai-Beszkidekben (2013 március)


Ferrata-kaland a Dolomitokban ... (2013 július)


... és egy hónappal később a Kazbek csúcsán álltunk (2013 augusztus)


Ismét vasalt utakon: Brentai-Dolomitok, 2014 augusztus


Gran Paradiso, 2014 augusztus


Alacsony-Tauern, 2014 október


Ez is lehet egy túra vége! :-) Velebit, 2015 május


Reggel a felhők felett (Monte Rosa, 2015 augusztus)


Nomád túra a Radnai-havasokban (2016)


Pádis csodái között (2017 június)



Őszi Hochschwab (2017 október)


Grossvenediger, 2018 augusztus



A Csukás szirtjei között (Kárpát-kanyar, 2018 július)



Túra Afrikában! (Atlasz-hegység, 2018)



Máramaros havasain is jártunk (2018 július)



A hazai tájak sem maradtak ki (Bükk, 2018)



Kölyöktúra a visegrádi hegyekben (2019)



Kamniki-Alpok, 2021 szeptember



2021-es évzáró túra a Schneebergen



2022 október- tíz év után ismét Liptói-havasok!

A képeket Győrfi Boglárka, Győrfi Károly és Hunyadi László készítette

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük Laci! :) ....s amit írsz a túrákról, azok is nagyon jók! ....pl ez a 10 éves összefoglaló is!

    VálaszTörlés