2015. július 19., vasárnap

Hegyi háború - 1915-2015

              Nincsen békésebb hely a magas hegyeknél. A mai ember számára a hegyi túrázás, a havasi rétek csendje, a sziklák, a gleccserek néma méltósága  a megnyugvás, a kikapcsolódást jelenti; ha pedig mégis veszélybe kerülünk odafenn, azt igazából magunk keressük.
              De nem volt mindig így. Éppen száz évvel ezelőtt, miután már egy éve dúlt a nagy háború (amelyről akkor még nem tudták hogy csupán az első...), "Európa játszótere" is soha nem látott mértékű öldöklés színterévé vált.

Fotó: Wikipedia
A Karni-Alpok, Júliai-Alpok, Dolomitok, az Ortler-csoport vidékén, elképzelhetetlenül nehéz terepen, sziklafalakon, gleccserek hasadékaiban zajlott a küzdelem Olaszország és Ausztria-Magyarország csapatai között. A Monarchia soknemzetiségű hadseregében értelemszerűen  sokan magyarok is, köztük hegyet soha nem látott alföldi fiúk, vérüket ontották, talán éppen azokon az ösvényeken, ahol ma a hegyek szépségében gyönyörködünk. Illő hát hogy ezzel a pár sorral - és a továbbiakban néhány túrával - emlékezzünk meg a hegyi háború helyszíneiről. Elsőként, idén szeptemberben a Karni-Alpokban túrázunk, majd terveink szerint a következő években ellátogatunk a Dolomitok és a Júliai-Alpok egykori hadszíntereire is.

Ahol a Nagy Háború hadszínterein jártunk:

Karni-Alpok 2015 szeptember
                        

Júliai-Alpok 2019 augusztus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése