2015. szeptember 29., kedd

Csukás és Királykő - 2015. július

          Régi adósságunk ez a beszámoló, hiszen messze van már az idei nyár... Mint ahogy régi adósság volt maga a túra is, hiszen többszöri nekifutásra sikerült tető alá hozni; ráadásul Erdélyben most először túrázott a Kárpát-Túra csapata. Mindenesetre a korábban kútba esett tervekért bőségesen kárpótolt a szép, stabil nyári idő, ami a hegyvidéken júliusban távolról sem magától értetődő...

Csukás

A korábbi tervekhez képest az akció a Csukás hegységbeli túrával bővült, egynapos kiránduláson jártuk be a Déli-Kárpátok legtávolabbi zugában rejtőző, különös homokkőtornyokkal ékes, közel 2000 méter magas hegyvidék főbb látnivalóit.
            Ezután következett maga a Királykő. Itt már a nagy zsákok is velünk tartottak, hiszen az éjszakát is fenn töltöttük. A keskeny, észak-déli irányú sziklás-füves mészkőélen kitett szakaszokkal, néhol könnyű mászással tarkított, élvezetes gerinctúra kínálkozik a Curmatura-nyeregtől  a Hátsó-nyeregig. Visszaúton pedig - mintegy ennek ellentéteként - árnyas fenyvesek között, a Zernyesti-szoros szurdokán át zárult be a kör.

a Királykő gerincén reggel...


...este...

...és éjszaka (Ascutit bivak)





A fotókat Győrfi Károly és Szilágyi Lenke készítették.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése