2014. augusztus 1., péntek

Túra az Ötz-völgyi Alpokban-ilyen volt


           Ausztria délnyugati sarkában, az olasz határ mentén jóval háromezer méter fölé emelkedő, havas-jeges hegyek sorakoznak az Alpok főgerincén: az Ötz-völgyi Alpok vonulata.
Innsbruck felől közelítve nem sok látszik nagyságukból: előhegyeik mögött, mélyen az Ötz folyócska völgyébe hatolva látszanak csak igazán roppant méretek: a hófödte csúcsok alatt kígyózó gleccserek, a hosszú, kopár völgyek teszik a Himalájához hasonlatossá a Keleti-Alpoknak ezt a vidékét.

Wildspitze - az Ötz-völgyi Alpok fejedelme

        Minden zordsága ellenére ez a vidék valójában a szelíd óriások hazája. Kedvező körülmények esetén a Similaun, a Kreuzspitze, a Fineilspitze, sőt Ausztria második legmagasabb csúcsa, a Wildspitze sem támasztanak nagy nehézséget ostromlóik előtt - leszámítva a szintkülönbséget és a relatív nagy magassággal járó fáradalmakat. Itt az alkalom tehát, hogy háromezres trófeákra aspirálva ellátogassunk a nagy havas hegyek közé - irány az Ötz-völgy!

Similaun

               Júliusi túránkon - miután a havazások miatt egy héttel toltuk az akciót - immár kifogástalan idő fogadott. Első éjszakánkat már 3000 m felett töltöttük: másnapi célpontunk a 3606 m-es Similaun. 

Esti fények 3000 méteren (Similaunhütte)

             A Similaunhütte menedékházból könnyű gleccsertúrával elérhető, tekintélyes hóborította piramis első háromezresnek is alkalmas, jó előjáték nehezebb csúcsok előtt. Másnap, még a sikeres csúcstámadás után átkeltünk a Hauslab Joch-on (3280 m, érintve a Tisenjoch-ot, Ötzi lelőhelyét), majd leereszkedtünk a Hochjoch Hospiz menedékházba, sőt kalandvágyóbb útitársak a 3514m-es Fineilspitze csúcskeresztjét is útbaejtették :o)


A Similaun csúcsgerincén...

...és a csúcson

   
Az obeliszk Ötzi lelőhelyét jelzi
              Következő nap átköltöztünk a Breslauerhüttébe, majd utolsó napunkra jutott a szó szoros értelmében a túra csúcspontja: a Wildspitze (3772 m) megmászása - gleccsertúrával, meredek hólejtővel, sziklával, kiadós tolongással, de összességében mérsékelt nehézségek mellett. A jól megérdemelt "szabad délután" után utolsó napunkra csak a lejövetel és hazautazás maradt - ismét egy jól sikerült túra élményével!

Wildspitze - az utolsó méterek

A fotókat Hunyadi László és Győrfi Károly készítették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése