2013. március 25., hétfő

Erdei Esztendő - Április

       "Felsüt a nap, a vadcseresznyefák koronája kitárja millió kelyhét az áldó nap felé, és a méhek lakodalmas népe zengeni kezd a szerelem, az élet, a tavasz orgonáján."

                                                                                                    ( Fekete István )


       Április az igazi tavasz kezdete az erdőn. Bár az időjárás még szeszélyes, az ösvények lassan felszáradnak; a fák rügyei megpattannak és világra hozzák az első, még puha és gyűrött kis leveleket. Az öreg bükkösök máskor csupasz talajára tarka szőnyeget terítenek a keltikék lila és fehér virágai, és a sziklás, napsütötte déli hegyoldalakon virít már a tavaszi hérics, a leánykökörcsin és az apró nőszirom. A hónap vége felé virágba borulnak a vadcseresznyefák is, és az erdőszéleket körbekeríti a kökény számtalan kis fehér csillagával.
 Erdei vándormadaraink többsége is hazatér a hónap során, így ilyenkorra madárdaltól hangos az erdő. Az erdei pinty trillái, a cinegék "nyitnikék" kiáltása vagy a citromsármány mindenütt hallható éneke hozza el a tavasz hangulatát  a hazai erdőkbe.
Bár e sorok írásakor éppen sűrűn hull a hó, remélhetőleg már többé-kevésbé a fent vizionált látványban és hangulatban lesz részünk a Pilisben április 6-án! Felkapaszkodunk a Pilis-tető délkeleti oldalán, napfürdőzünk a Kémény-szikla délre néző sziklabástyáján és végigsétálunk a Kétágú-hegy sziklái alatt, majd  Dobogókő környékének még alighanem télies bükkerdein keresztül jutunk vissza kiindulópontunkra.
 A túra részleteit a Túranaptárban találod meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése