2013. február 19., kedd

Erdei Esztendő - Február

        "Amikor még február fagyos csizmái kopognak a hegyeken, s az öregedő tél önmagáról dúdol jeges nótákat a fenyőknek, lent a völgyekben megpuhul a szélhordta avar (...) Esténként puha köd leng a patakok ágya felett, különös vajúdó párát lehel a föld (...) s egy reggelen a bokrok alatt kinyitja ezer fehér csillagszemét a hóvirág."        
                                                       ( Fekete István)


 Február talán a legváltozatosabb arcát mutatja az egyes években. Magasabb hegyeinkben sokszor éppen ilyenkor a legvastagabb a hótakaró, míg máskor a bükkösökben és az ártéri erdőkben már virít a hóvirág, és a déli oldalakon virágot bont a som.  Még ha fagyos is az idő és hó borítja az erdőt, barkázik már ilyenkor a mogyoró, nyávogó hangján kiált a fekete harkály, és a hónap vége felé az öreg bükkösökben megszólalnak a legkorábban érkező vándorok: az örvös -és  kék galambok.

             

            Az Erdei Esztendő túrasorozat februári epizódján a Börzsönybe látogatunk. Annak is a "főgerincére", vagyis az egykori hatalmas vulkán beszakadt kráterének (kalderának) a peremét járjuk körbe.
Kiindulópontunk Kemence községhez közel az ún "börzsönyi főalappont", ahonnan  kiadós emelkedővel a Godóvár, Miklóstető oldalában elhaladva, sorra járjuk a legmagasabb tetőket: a Magosfa, Csóványos, Nagyhideghegy után a kevésbé közismert "északi gerinc" következik, a Várbérc, a Kövirózsás és a Holló-kő remek kilátópontjairól lenézhetünk a Fekete-patak völgyébe, Magyarország talán legszebb hegyi katlanába. Végül, az utolsó kilométeren a patak kísér vissza kiindulópontunkra.



              Ha kedvet kaptál egy kiadós februári kiránduláshoz, tarts velünk február 23-án a Börzsönybe! A túra részleteit lásd a Túranaptárban.

3 megjegyzés:

  1. Úgy néz ki ezúttal még a Tél lesz az úr a Börzsönyben, kiadós hóval!(csak győzzük... :o)

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Ez egy nehéz túra és hótalpak nélkül esélytelen teljesíteni márciusban! Csak, hogy valakit nehogy meglepetés érjen!
    Üdv. Roland

    VálaszTörlés
  3. Kis rövidítéssel ugyan de teljesítettük! (februári túrát értelemszerűen februárban :o) De hótalp tényleg jól jött volna, nem volt könnyű nyomot taposni a néhol 70 cm-es hóban...

    VálaszTörlés