2014. május 21., szerda

Magas-Tátra - völgyek, hágók, tengerszemek

      
            Annak a túrázónak-hegyjárónak, aki még nem járt a Magas-Tátrában, kihagyhatatlan, szinte kötelező gyakorlat megismerni a Kárpátok leginkább sokszínű és legmagasabb hegységét. Aki pedig már járt ott, nagyobb és távolabbi hegyek meghódítása után is rendre visszatér erre a különleges szépségű és lépten-nyomon a magyar természetjárás emlékeit őrző vidékre. Így teszünk mi is, tavaly júniusi túránk után ezúttal a Tátra keleti részére látogatunk.
              Utunk a Kis-Tarpataki-völgyben indul, feltúrázunk a Téry-menedékházhoz, amely a legrégebbi, többé-kevésbé eredeti formájában és funkciójában megmaradt menedékház a Tátrában. Tovább kapaszkodunk (sok helyen a szó szoros értelmében) a Vöröstorony-hágó sziklás láncos ösvényén, majd -már a Nagy-Tarpataki-völgy legfelső teraszán - átszeljük a Vadász-lejtő kis tengerszemekkel és hófoltokkal tarkázott, különleges, északi hangulatú táját. Szállásunk aznap a Hosszú-tavi menedékházban lesz.
             Másnap a Rovátka hágóján átkelve rövid időre a Tátra északi oldalára látogatunk (alattunk a Fagyott-tó kopár katlana, fölöttünk a Ganek híres sziklafala...), majd - a Kis-Viszokára vezető opcionális csúcsmászás után - a Lengyel-nyergen keresztül térünk vissza a déli oldalra. Utunk lefelé vezet már, végig a Felkai-völgyön, a Sziléziai-ház érintésével jutunk vissza járműveinkhez.
Ha az útiterv felkeltette érdeklődésedet, légy akár a nagy hegyek közt első lépéseire készülő vagy a Tátrába visszatérő, ismerős vagy még ismeretlen Útitárs, várunk szeretettel a Magas-Tátrába június 21-22-én; még néhány napig lehet jelentkezni! További gyakorlati tudnivalókat találsz a túrakiírásban.

Fotó:Varga Ádám / In The Mountains

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése