2013. április 12., péntek

Kis-Fátra gerinctúra

Hová is vezet következő utunk?

Mátra, Fátra,Tátra - mindenkinek ismerős nevek - de pontosan merre is vannak valójában? Az elsővel mondjuk nincs is gond, de Tátrából már van Alacsony, Magas, Liptói, sőt Bélai is. Fátrát nagyot és kicsit ismerünk; előbbit a Turóc folyó jobb oldalán, utóbbit pedig bal partja felől, a Vág szorosa által kettéválasztva. Megtévesztő módon, a szerény elnevezés ellenére a Kis-Fátrában találjuk a magasabb csúcsokat (Nagy-Kriván 1709 m; nem összetévesztendő az ismertebb (és magasabb) Magas-Tátra-beli névrokonával...)
Ennyi bonyolítás kezdetnek elég is... Elárulhatjuk hogy április utolsó napjaiban az utóbbi helyre, vagyis a Kis-Fátra Vágon túli Kriván-hegycsoportjába készülünk.

Nagy-Kriván
      Túránk kiindulópontja a Vág partján fekvő Sztrecsény község. Gyaloghídon kelünk át a folyón, ahol a Fátra gerince kezdődik (illetve, a fentiek értelmében: folytatódik). Szállásunk felé félúton érintjük a sztrecsényi Óvár romjait (ez a falu közelében található két erődítmény közül a régebbi; gyönyörű lepillantással a Vág-áttörésre). Bükkös, majd fenyves erdőben kapaszkodva érjük el a Chata pod Suchym menedékházat, ahol az éjszakát töltjük.






A Vág-áttörés felett
      Második napunkra jut a gerincvándorlás zöme: A Stratenec (1512m) sziklás kiemelkedése után elhagyjuk az erdőt, a továbbiakban törpefenyvesek és havasi rétek kísérnek utunkon. A Fátra legnagyobb csúcsai következnek: A Kis-és Nagy-Kriván; előbbi északkeleti gerincén egy látványos, keskeny szakasszal. A Chleb csúcs előtt térünk le a közeli menedékház felé (Chata pod Chlebom); itt lesz második napi szállásunk.
 





Chleb
      Harmadnap  kezdetnek visszakapaszkodunk a Snilovské sedlo nyeregbe, ahol folytatjuk a gerincutat. A Chleb és a Stoh (1607 m ) a két hátralévő, jelentősebb hegy, majd a Stoh-ról déli irányban, egy mellékgerincet követve, hosszú erdei úton jutunk le Kralovánba, majd onnan vonattal vissza kiindulópontunkhoz.

Ha felkeltettük érdeklődésedet tarts velünk április 29-május 1. között a Kis-Fátrába! Részleteket a Túranaptárban találsz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése