2012. november 13., kedd

Börzsönyi túra - kedvcsináló

         Eljött az év sötét oldala - nemcsak a szó szoros értelmében, de vége a kellemes nyári időknek és a szabadság is fogytán... aggodalomra azonban semmi ok! Addig is amíg újra távoli tájak felé vesszük az irányt, egynapos kirándulásra várnak szebbnél szebb hazai tájaink!

         A Pilis, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Börzsöny vidékén tett kirándulásaink  nem teljesítménytúrák, de a 20-25 km-es távok és az 1000 m közeli szintkülönbségek alkalmasak a  túrahiány tüneteinek enyhítésére, az őszi-téli eltunyulás mérséklésére valamint nemkívánt testsúlytöbblet ledolgozására :o)) Kitűnő lehetőség egyúttal  egymás megismerésére az esetleges későbbi, többnapos megmozdulások előtt. Egész napos túrákra számíts, és így is előfordul hogy utolér az este ezért lámpa jó ha van nálad! Az élelmezés legtöbbször hozott anyagból történik (van ahol akad valamilyen vendéglátóipari egység is); továbbá esőkabátra és használható cipőre lehet még szükséged sár, hó, patakvíz stb. ellen, évszak/időjárás szeszélyei szerint. Az utazás általában telekocsi rendszerben történik, de ahol a megközelítés tömegközlekedéssel is alkalmas ott igyekszem a  menetrendhez is igazodni. Az egynapos középhegységi túrák önköltségesek, a túravezetés-szervezés ellentételezése az Útitársak által biztosított jó társaság :o)

           Novemberi börzsönyi utunk ezúttal nem a "szokványos" Királyrét/Kisinóc - NHH - Csóványos útvonalat követi; alkalmunk lesz körülnézni a hegység északi és keleti, kevésbé járt részein is. Kiindulópontként a hegység keleti oldalán fekvő Diósjenő szolgál. Először a Závoz nyergébe kapaszkodunk fel, majd a Keleti-Börzsöny legmagasabb csúcsát, a Kámort vesszük célba.Meredek, sziklás letörések felett érünk a tetőre, lábunk alatt a nógrádi tájjal (és ha nincs köd akkor mindezt látni is fogjuk :o). Nyugati irányban folytatjuk a túrát, Királyházánál átkelve a Kemence-patakon már a Magas-Börzsönyben járunk. Elhagyva a Tűzköves-forrást, kiadós emelkedő után a Nagy-Mána füves teteje nyújt pihenő-és kilátóhelyet. Nem marad ki azért a Csóványos sem (ha szerencsénk van felülről szemlélhetjük a ködtengert!); majd keletnek fordulva, a Csehvár érintésével érkezünk vissza Diósjenőre.

          Minden ismerős és ismeretlen túratársat várunk szeretettel a Börzsönybe november 17-én! Jelentkezni tudsz a karpat-tura@freemail.hu címen nov. 15-ig.

Érdekelhet még:
Túranaptár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése