2020. május 25., hétfő

Karantén után szabadon

            Karantén után szabadon! Először odakint a leállás óta. Hogy rossz volt-e minden szempontból a bezártság (a befelé fordulás?);az (ön-) korlátozás? - ez bizony megér majd egy hosszabb eszmefuttatást!
Mindenesetre azóta övig ér a fű a réteken, szirmot bontott a vadrózsa; kirepültek az énekesmadarak első fiókái. Mindez működött nélkülünk is. De nem lennénk emberek ha ne vágynánk látni,érezni testközelből mindezt; a szabadban tölteni a tavasz legszebb napjait.

A Maróti-hegyek rejtett kincsei, május 24.

           Lehettünk volna most már akárhol, de a ragyogó májust köszönteni ezúttal a Pilismarót környéki hegyekben jártunk. Távolabb a népszerű helyektől, kisebb hegyek, szelídebb formák - de a zöld minden árnyalatával; kék folyóval és kék égbolttal; habos felhőkkel és madárdallal - mindazon szerény de megkapó szépségével a hazai tájnak, amit hiányolnunk kellett az elmúlt hónapokban; és amit - talán -  jobban becsülünk ezután!

Eső után


Kék és rózsaszín
Margarétás mező
Bonc-hegyi panoráma
A Hideglelős-kereszt felé


> További képek


Balaton-felvidék,  június 1.

          Nem is tavasz már, hanem a nyár első napja! Pünkösd hétfő a Balaton-felvidéken, azon belül is a Tapolcai-medence tanúhegyei között. Kis hegyek, erdők, szántók, szőlők -  különleges hangulatú és változatos tája ez a Dunántúlnak, ahol - "emberléptékűre" kicsinyítve és sűrítve szinte minden hazai tájunkból ízelítőt kapunk.
          Sorra került mindenekelőtt a Badacsony,  a tetőn magasodó Kisfaludy-kilátó mellet kitekintettünk északra a tördemici bánya feletti kilátópontról csakúgy mint Dél felé, a Ranolder-kereszttől. Majd folytattuk az utat átkelve a szép formájú Gulácson, amely azonban  kevesebb kilátással kényezteti a túrázót. Ezután a szerényebb méretű Tóti-hegy kettős kúpjáról igazi meglepetésként hatott a teljes körpanoráma, így félmagasságból szemlélve a nagyobb hegyeket. Ezután az Örsi-hegy nyergéből lepillanthattunk a Káli-medence felé (egy másik túránk célja lesz ez alighanem!); és végül magát az Örsi-hegyet is keresztezve zártuk a tanúhegyek (egy részét) felölelő kora nyári túrát. 

Kilátás a Ranolder-kereszttől

Visszanézve - Badacsony a Tóti-hegyről
Nyári délután a Tóti-hegy tetején

Gyurgyalagok az Örsi-hegy alján


> További képek

A fotókat Hunyadi László készítette
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése