2019. május 19., vasárnap

Túra a Szulyói-hegyek bércein


             Újabb egynapos túra a Felvidéken. Ezúttal múlt heti, Madaras-beli túránknál még messzebb, a Zsolnához közeli Szulyói-hegyekig autózunk, az út több mint három óra ...  jövő héten három napra utazunk ilyen távolságra - érdemes vajon?
 
Még a hajnali ködfátyol mögött ...
  
           ... Érkeztünkkor éppen a reggeli ködből bontakoznak ki a Szulyóváralját körülvevő hegyek, sejtetve hogy nem mindennapi tájon fogunk járni aznap. Mire nekiindulunk, már ragyog a májusi nap; legelőkön át üde zöld bükkösök között emelkedünk a falut körbevevő hegyek felé. Nagy szintek itt nincsenek (nyolc-kilencszáz méteres magasságban járunk legfeljebb), minden emberléptékű; így hamarosan fel is érünk a gerincre. Eddig is szép minden, de itt kezdődnek a csodák! A kis települést befogadó medence körül amfiteátrumszerűen sorakozó bércek, sziklatornyok sora következik; rövid kitérőkkel megannyi kilátópont, idilli pihenőhely, alattunk a faluval, birkanyájjal, frissen kilombosodott erdőkkel, szemközt a többi bizarr formájú sziklaalakzattal, fenyőkkel, néhol kínai metszetekre emlékeztető tájjal... Utunk félkörben vezet Szulyóváralja felett, a kör vége felé magát a sziklacsúcsra épült kis vár romjait is érintve. Ezután még egy utolsó, különös sziklaboltív zárja a látnivalók hosszú sorát,  majd hamarosan vissza is ereszkedünk az országút mellé. Alig tizenöt kilométeres volt a kis körtúra, de számtalan látnivalóval zsúfolva. Vagyis hogy megérte-e? Szerintem mindenképpen.
            De nem csak ezért. Végigfutva a kiránduláson készült fotókat, valóságos mosolyalbum kerekedett belőle ... Ha szokásom lenne portrékat feltenni ide, válogathatnék a jobbnál jobb, vidám útitársakról készült képekből. Úgy tűnik, valóban érdemes volt hát :o)

... majd minden szépség, teljes pompában

... a kék, zöld és szürke minden árnyalatával ...

kis túra, nagy élmény, vidám csapat :o)

A fotókat Hunyadi László készítette.
>További képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése