2014. március 19., szerda

Természetfigyelő túrasorozat

       Sokféleképpen és különféle okból járunk a természetben. Van akinek elsősorban sport, egészségmegőrzés, másoknak kaland, megint másnak jó társaság és pihenés az amit a szabadban töltött idő jelent. Mégis, a legfőbb vonzerő maga a környezet, amiben szabadidőnket töltjük; érdemes hát néha kicsit lassabb tempót venni, és közel hajolni a természet csodáihoz - növényekhez, állatokhoz; amelyek mellett bizony elsietünk néha!


          ... Mindez persze eddig sem volt jellemző a Kárpát-Túra megmozdulásaira. Mégis, legalább egy-egy alkalommal lassítsunk le, és nézzünk körül alaposan magunk körül! Hajoljunk le egy virághoz, lessük meg a madarakat, kerüljünk közelebbi ismeretségbe környezetünk lakóival: növényekkel, állatokkal, akik sokszor a túrázók számára is észrevétlenek maradnak.
          Ezzel a céllal indul útjára a Természetfigyelő túrasorozat: rövidebb (inkább fél,- mint egynapos), ökotúra jellegű kirándulások, azoknak akik részletesebben szeretnének megismerkedni egy-egy kistáj, élőhely látnivalóival. Teljesítménykényszer nélkül, kevesebb gyaloglással és több magyarázattal, lehetőséggel nézelődésre, fotózásra. Kirándulásainkra várjuk mindazokat akik közelebbről érdeklődnek a természet iránt, akik fényképezőgéppel járják az erdőt-mezőt; illetve a túrák rövidségüknél fogva családdal is alkalmasak lehetnek. A sorozat túrái önköltségesek, a helyszín megközelítése tömegközlekedéssel vagy telekocsi rendszerben történik. A maximális létszám általában 15 fő, vagy még kevesebb, ahol így praktikus. A kirándulások jellegéből adódóan korai indulásokra lehet számítani. Az események rossz idő (eső, köd) esetén elmaradhatnak! Általában szabadon látogatható területeken fogunk járni, de egyes helyeken (nemzeti parkokban) belépődíjat kell fizetni. Mivel mi, túravezetők nem vagyunk természetvédelmi szakemberek, kimondott szakvezetést nem ígérünk - mindazonáltal a kevésbé gyakorlottaknak tudunk újat mondani/mutatni  (aki pedig nálunk jobban tudja, attól örömmel tanulunk :o) Speciális öltözékre általában nem lesz szükség; "felszerelésként", elsősorban a madarász túrákhoz, kézitávcső ajánlott (korlátozott számban tőlünk is kölcsönözhető) - és persze a fényképezőgép se maradjon otthon!


A Természetfigyelő kirándulások tervezett eseményei 2014-ben:

- Tavasz a budaörsi kopárokon  március 29.
- Ősz a pusztán (Hortobágy)
- A téli Dunapart madarai (Dunakanyar)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése