2013. szeptember 15., vasárnap

Erdei Esztendő - Szeptember

        "Reggelenként a hideg, harmatos csendben mintha varjak kiáltanának, esténként az őszi bogár sír, és a tarlott mezőket félgyászba vonja ezer lila virágával a kikerics."

                                                                                                      (Fekete István)


       ...Lassan  véget ér a nyár. Az erdő még zöld, csak a hónap vége felé, a déli oldalak bokrosaiban lobban fel az első őszi szín: a cserszömörce vörös lombja. Annál tarkábbak viszont a termések: som, galagonya, szeder, bodza, a kecskerágó és a kökény -  piros, fekete, rózsaszín és kék színek kavalkádja - a virágok helyett is. Mert virág már alig van, csak az őszi kikerics a hegyi réteken vagy a kiégett puszták szintén lila dísze, a sziki őszirózsa. Bár az éjszaka hosszú, és hajnalra köd születik a völgyekben, de délutánonként melegen süt még ilyenkor a nap, és az ég kékebb mint bármikor...
      
            Kora őszi túránkon a Mátrába látogatunk- azon belül is hazánk legmagasabban fekvő részére: a Kékes környékére. Végigjárjuk a Kékes hűvös északi lejtőit, megnézzük az Ilona-völgyi vízesést (ez Magyarország legmagasabb természetes vízesése - már ha van benne ami essen...); a Saskő sziklabércét, és kárpáti hangulatú fenyveseken keresztül felkapaszkodunk természetesen a Kékesre is.
Mátrai utunkra várunk Téged is szeretettel szeptember 21-én; részleteket a Túranaptárban találsz.
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése