2020. március 16., hétfő

A teljesség töredéke

In memoriam Szerémy Szabolcs

 


        Talán nem sokan emlékeznek a nevedre. Kuci - így hívtak a barátaid. Ha még közöttünk lennél, alighanem ismerne mindenki, aki a hegyeket járja.
        Egyszer túráztunk együtt mindössze. Egyszer csak, de azt nem felejti el aki ott volt, és vissza is jött onnan... A hegy legsötétebb oldalát láttuk akkor ami lehetséges egyáltalán... 
     Talán nem lehetett volna ennél keményebb figyelmeztetés. De túlléptél rajta, ahogy én is. Nem akármilyen utakat jártál be tizenöt éves korod óta. Gyorsan haladtál, talán gyorsabban mint szabadott volna. Sokat tudtál meg a hegyről, mindössze három év alatt.
        De az ég a hegyre húzott. Azon a húsz évvel ezelőtti márciusi hétvégén is, amikor nem kellett volna elindulni ... Közel volt az érettségi, egy ideig nem lett volna talán alkalmad a hegyeket járni ... persze, utána nyílt volna ki a világ igazából ... De a türelem erénye nem adatik ingyen; cserébe az ifjúságot kéri az Idő ... most már könnyű bölcsnek lenni utólag, így az ötvenhez közeledve - miközben Neked mindössze tizennyolc év adatott itt a földön - a teljességnek nagyon kis töredéke ...


Szerémy Szabolcs (1982-2000), 
2000. március 16-án a Grossglockner-úton két társával végzetes lavinabalesetet szenvedett. Hegymászó pályafutásának Szerémy György szerkesztésében megjelent "A teljesség töredékei" c. naplója állít emléket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése