2013. október 13., vasárnap

Erdei Esztendő - Október

    "Az erdőkben is nő az avar. Álmos ködöt sóhajt a föld. Szállingóznak a rőt levelek néma libegéssel, és csak annyit hallani, amikor ezernyi testvérük fölé borulnak, mint amikor nyáron a fecske a vizet súrolja. De ettől csak nagyobb lesz a csönd."

                                                                                                      (Fekete István)

 
        Hosszúra nyúlnak már az éjszakák, hajnalonként dér csillan a fűben - lassan lejár a lombok ideje. A hónap közepére a tölgyek, bükkök, juharfák és társaik a sárga, barna, vörös ezernyi árnyalatát öltik fel, és különösen ha beköszönt a "vénasszonyok nyara", vagyis a  tartósan csendes, meleg, napos őszi idő, Október ragyogó színpompába öltözteti a magyar erdőket. Hullik a makk, érnek a bokrok termései, még utoljára bőséges lakomát kínálva az erdő lakóinak; és  míg vándormadaraink nagy része már messze délen jár, megérkeznek a téli vendégek első csapatai.

Októberi túránkon a Börzsöny nyugati felébe látogatunk. Nagybörzsönyből az egykori ércbányák mellett felkapaszkodunk a Nagyhideghegyre, túrázunk a Fekete-völgyben, majd végigjárjuk a csodás kilátást nyújtó, úgynevezett "nyugati gerincet" (Holló-kő, Kövirózsás, Salgó-vár); mielőtt visszaérkeznénk kindulópontunkra. Túránkról további részleteket találsz a Túranaptárban, várunk szeretettel október 23-án a Börzsönybe!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése