Hogyan működik?

          Íme néhány általános információ az oldal működésével kapcsolatban, Gyakran Ismételt Kérdések formájában. Részletesebb tájékoztatást az egyes túrák kapcsán e-mailben kaphatsz.

- Kárpát-Túra - mi ez?
      > A Kárpát-Túra.com egy túrázással, hegymászással, természetjárással foglalkozó oldal; blogbejegyzéseket találsz rajta, elsősorban túrabeszámolókat, illetve néhány más gondolatot, ami a hegyeket járva megérinti az embert. 
Másrészről a Kárpát-Túra egy nyílt túracsapat, így felkerülnek az honlapra  gyalogtúrák, magashegyi túrák, melyekhez lehetőség van csatlakozni. Küldetésünk az említett tevékenységek népszerűsítése szóval és tettekkel; hogy minél többen ismerjük és szeressük meg a Természet, a Hegyek csodáit; és járjunk nyitott szemmel és biztonságban hazánk és a külföld legszebb tájain. A Kárpát-Túra nem vállalkozás  és nem egyesület; jövedelmünk nincs belőle, és tagdíjat sem szedünk.

 - A meghirdetett túrák önköltségesek vagy fizetősek?
       > Gyakorlatunk szerint a túrák önköltségén túl a  túravezető(k) úti-, szállás-, és egyéb utazással kapcsolatos (parkolás, vízum, nemzeti park belépő stb.) tényleges költségeit, ill. a telekocsis sofőrökre eső benzinköltséget  a csapat adja össze. A belföldi egynapos túrák teljesen önköltségesek, csakúgy mint 18 év alatti útitársaink részvétele minden eseményünkön.

- Bárki jelentkezhet a túrákra?
     > Küldetésünk része, hogy legtöbb eseményünk mindenki számára nyílt, tehát ismeretlenül is szeretettel várunk! Ezek a túrák általában nem igényelnek speciális technikai tudást vagy rendkívüli erőnlétet; a túravezető tapasztalata segít  a veszélyes helyzetek felismerésében és elkerülésében. Ugyanakkor fontos hogy figyelmesen olvasd el a túrakiírást, ahol jelezzük az esetleges nehézségeket. Ha bármiben bizonytalan vagy kérdezz bátran, mert a túra sikere nagyban múlik azon hogy tisztában légy azzal amire vállalkoztál!
A hegyen való biztonságos és hatékony  közlekedés érdekében egyes, nehezebb túrákra csak ismerős útitársaink csatlakozását várjuk! Ha nehezebb célokra is velünk tartanál, szánd rá az időt valamelyik nyílt eseményünkre.
18 év alatt szülői engedély, 14 év alatt szülő kísérete is szükséges.


- Mit takar a "bejáró túra" megjelölés? 
     > Ezek az utak számunkra is új helyekre vezetnek. Ettől még egyáltalán nem rosszabbak, sőt... Mindenestre a nagyobb kalandért cserébe nagyobb rugalmasságra van szükség! Más megjegyzés hiányában a csatlakozás feltételei azonosak a többi túránál megszokottakkal.

 - Mit tartalmaz a "részvétel várható költsége"?
        > Az egyszerűség kedvéért itt összegeztük az úti-, szállás- , NP-belépő... stb. költségeidet + a túravezető és telekocsis sofőr költségeinek Rád jutó részét, utasként, egy autóban 4 fővel számolva. 
 Nem tartalmazza:
az étkezés, biztosítás, felszerelések beszerzésének költségeit, másrészről nem számoltunk a helyi szolgáltatóktól esetleg kapható kedvezményeiddel sem. Fontos tudnod hogy a megadott összeg az utolsó pillanatig tájékoztató jellegű, a létszám, a jármű(vek) kihasználtsága, az ár- és árfolyamváltozások fel -és lefelé is módosíthatják!

  - Mikor/kinek kell fizessek?
       > Nekünk csak a túravezető(k) költségeinek Rád jutó részét (a túra végén) fizeted. Minden mást helyben, helyi szolgáltatóknak (telekocsi esetén az útiköltséget sofőrödnek) fizetsz.

 - Mit kell tudni  a jelentkezési határidőkről?
       > A megadott határidőig kell a minimális létszámú csapatnak (3 fő + túravezető; biztosítással, ha ez szükséges!) összeállnia ahhoz hogy a túra induljon. Ha ez megvan, és a szálláshely is lehetővé teszi, természetesen a határidő lejárta után is lehet csatlakozni. 

 - Hogy tudok jelentkezni a meghirdetett túrákra?
       > Küldj üzenetet, vagy írj a karpat-tura@freemail.hu címre. Ugyanitt kapsz részletes információt költségekről, utazásról, szükséges felszerelésről stb. Tervezett túrákra is lehet jelentkezni, ez esetben értesítünk amikor az esemény elnyerte végleges formáját, és rövid határidőn belül várunk megerősítést a hely további tartásához.

- Meddig mondhatom le a jelentkezésemet?
       > A megadott jelentkezési határidőig bármikor. Ha határidőn túl lépnél vissza és nem tudjuk a helyedet betölteni, megkérünk hogy a felmerült plusz költségeinket fizesd ki. Természetesen erre nem kötelezhetünk de további eseményeinkre csak plusz költségeink megfizetése után csatlakozhatsz; egyúttal a hírlevelet is szüneteltetjük.

- Kell-e biztosítást kössek a túrák időtartamára?
        > Ahol ez jelezve van (magashegyi túráknál) megfelelő sportbiztosítás megléte kötelező! Ha nincs, a megkötésében tudunk segíteni. Ha magad kötöd meg, vagy van hosszabb távra érvényes sportbiztosításod akkor jelezd (igazold) a jelentkezési határidőig!

- Milyen adatokat kell megadjak túrára jelentkezéskor? Kik és hogyan kezelik ezeket?
        > Túrára jelentkezéskor nevet, e-mail címet és tel.számot kérünk.  Ha biztosítást kötünk számodra, ezeken kívül születési dátumra is szükség van.
Neved és telefonszámod sehol sem lesz látható, a túravezető, ill. telekocsis sofőröd/utasaid
E-mail címed csak útitársaid számára látható, ha bejelentkeztél valamely eseményre. Ha feliratkoztál az oldalra ("ide írd az e- mail címedet..."), csak az oldal adminisztrátorai látják.
Születési dátumod a biztosítási kötvényen lesz látható más biztosítottak számára is; ill. (névvel együtt) az Európai Utasbiztosító rendszere tárolja.
Adataidat kizárólag kapcsolattartásra használjuk, a fenti eseteken kívül csak kifejezett felhatalmazásoddal adjuk tovább.

- Felszerelést tudok kölcsönözni?
        > Igen, korlátozott számban; akár más/saját szervezésű túrádra is. A  feltételekről érdeklődj az adott túra kapcsán! Lásd a Túrafelszerelés menüpontot!

- Hogy jutok el a túra kiindulópontjára?
       > Legtöbbször telekocsi rendszerben utazunk, alapértelmezetten budapesti indulással/érkezéssel számolva. A járművek és utasaik összeszervezésében segítünk, többnyire mindenkinek jut hely de erre garancia nincs! Ha a kiindulópont az ésszerűség határán belül tömegközlekedéssel is elérhető ott az utazást ehhez igazítjuk. 
Telekocsis induláskor max. 10 perc várakozásra számíts!

 - Van minimális létszám?
        > Általában 3 jelentkezővel számolunk mint minimális létszámmal.

- Lehet tudni hogy kik/hányan jelentkeztek egy adott eseményre?
        > A túranaptárban az esemény leírásánál láthatod a csapat aktuális létszámát, amely a túravezetővel együtt értendő. Mindezt manuálisan szerkesztjük, tehát előfordulhat hogy nem tudunk azonnal minden változást követni!

- Kutyát hozhatok a túrára?
        > Nem. Távolról sem mert nem lennénk állatbarátok, de
-útjaink nagyrészt védett területeken, nemzeti parkokban vezetnek, ahol legjobb esetben is póráz/szájkosár kötelező, és így talán kedvencednek sem lenne olyan élvezetes a túra
-bár a kutya az ember legjobb barátja, a közös kirándulás erejéig élvezd inkább a rendelkezésre álló emberi társaságot! Megértésedet köszönjük.

 - Megjegyzést/kérdést szeretnék írni valamelyik bejegyzéshez. Hogy működik?
         >  a/ Kattints a "megjegyzés..." szóra. Ha rendelkezel Google- vagy más fiókkal, amelyeket a rendszer felkínál ( "válassz profilt") akkor lépj be, vagy válaszd a "névtelen" opciót. Írd be az üzenetedet és add közre. Bejegyzésed moderálás után lesz látható.

  - Szeretném az új blogbejegyzéseket e-mail formájában megkapni. Mit tegyek?
        > a/ Regisztrálj oldalunkon: küldd el e-mail címedet az "ide írd az e-mail címedet..." mező használatával. A megadott címre egy angol nyelvű üzenet érkezik ("Feedburner..."  feladótól, lehet hogy a spam közé kerül!) Az ebben található linkre kattintva aktiválódik a szolgáltatás. Regisztrációd eredményeképpen minden, a főoldalon  megjelenő új bejegyzést megkapsz; illetve a túranaptár változásairól( új események, változások stb) szóló hírlevelet is küldünk. (Válaszolni csak az utóbbira tudsz). Leiratkozni az automatikusan küldött bejegyzések alján vagy egy ilyen tárgyú üzenetben lehet.

  - Szeretnék értesülni az új eseményekről. Mit tegyek?
         > a/ Lásd az előző pontot. Ebben az esetben minden blogbejegyzést is automatikusan megkapsz.
         > b/ Küldj egy ilyen tárgyú üzenetet, vagy írj  a karpat-tura@freemail.hu  címre, hogy felvehessünk a levelezőlistára. Ez esetben csak a túrákat ill. az oldal működését érintő fontosabb változásokról fogsz értesülni. Leiratkozni szintén (akár szöveg nélküli) e-mail útján tudsz. 
Tervezett eseményeink változásairól csak az érdeklődőknek küldünk körlevelet.
Facebook-oldalunkon nem feltétlenül jelenik meg minden esemény!

  -  Milyen feltételekkel használhatom fel az oldalon található tartalmakat? 
          > Az oldal tartalma a CreativeCommons 3.0 licensz védelme alatt áll (lásd az oldal alján). Az oldalon található képeket, szövegeket változtatás nélkül, nem kereskedelmi céllal, " karpat-tura.com " mint forrás megjelölésével felhasználhatod. Minden más célú/jellegű felhasználáshoz kérj engedélyt a karpat-tura@freemail.hu címen. Mindez  a "további képek" szöveg alatt elérhető albumok tartalmára is vonatkozik!