2014. február 15., szombat

Alacsony-Tauern téli túra!

            Bár hozzánk nem sok jutott belőle, azért odafenn a hegyekben bőven van hó és van igazi tél! Ideje hát megnézni, mielőtt beköszönt a nyári szezon! Itt az alkalom, hogy idén mégegyszer nagy havas hegyek között járjunk, vagy éppen ismerkedjünk a téli hegyi túrázással!

Grosser Bösenstein (fotó: www.gipfeltreffen.at)
             Idei első magashegyi túránk az Ausztriába, az Alacsony-Tauern (azon belül is közelebbről a Rottenmanner Tauern) hegységbe vezet. Az "alacsony" elnevezés persze relatív: magasabb névrokona árnyékában azért ez a nálunk méltatlanul kevéssé ismert vidék a Tátránál magasabb csúcsokkal és talán leginkább a Fogarasi-havasokhoz hasonlatos formavilággal rendelkezik!
             Márciusi utunkon a Hohentauern hágótól nyugatra magasodó hegycsoport lesz a cél. Az  Edelrautehütte menedékház, ahol az éjszakákat töltjük, hegyek koszorújában található, 1706 m magasan. Innen vesszük célba a Grosser Bösenstein (2448 m ), Kleiner Bösenstein (2395 m) a Grosser Hengst (2159 m) és a Sonntagskarspitze (2350 m ) csúcsokat; illetve, ha az idő és időjárás engedi, a hohentauerni parkolóból is teszünk egy túrát.
             A túra útvonalai jórészt sítúra-útnak számítanak, így nagyobb technikai nehézség nem várható, de az időjárási - és hóviszonyok nagyban meghatározzák majd a nehézséget és a pontos útvonalakat/ úticélokat is! ( kezdve onnan, hogy a házhoz gyalog vagy járművel jutunk fel, odáig hogy hótalpas, netán hágóvasas túra lesz-e...) A program ennek megfelelően nem túl feszített, és képlékeny - a körülményekhez fogunk alkalmazkodni. Várhatóan jut majd idő egy kis gyakorlásra is: a hótalp, hágóvas, jégcsákány használata jó előjáték lehet későbbi, még magasabbra vezető utak előtt :o)
Ha velünk tartanál az Alpokba március 15-17-én, utunktól részleteket a túrakiírásban találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése