Hogyan működik?

          Íme néhány általános információ az oldal működésével kapcsolatban, Gyakran Ismételt Kérdések formájában. Mivel az oldal viszonylag új, előfordulnak változások; illetve felmerülnek új kérdések: a friss módosításokat ezért pirossal kiemelve találod.
Utolsó módosítás: 2017. febr. 10.
Részletesebb tájékoztatást az egyes túrák kapcsán e-mailben kaphatsz.

- Kárpát-Túra - mi ez?
      > Ez egy túrázással, hegymászással, természetjárással foglalkozó oldal; blogbejegyzéseket találsz rajta és vezetett túrákat melyekhez lehetőséged van csatlakozni. Küldetésünk az említett tevékenységek népszerűsítése  szóval és tettekkel; hogy minél többen ismerjük és szeressük meg a Természet csodáit; és járjunk nyitott szemmel és biztonságban hazánk és a külföld legszebb tájain. A Kárpát-Túra nem vállalkozás  és nem egyesület; jövedelmünk nem származik belőle (csupán kiadásaink egy részét kívánjuk viszontlátni); és tagdíjat sem szedünk.

 - A meghirdetett túrák fizetősek?
       > A túrák önköltségén túl a csak túravezető(k) úti-, szállás-, és egyéb utazással kapcsolatos (parkolás, vízum, nemzeti park belépő stb.) tényleges költségeit, ill. a sofőrökre eső benzinköltséget kell a csapatnak összeadnia, mely értelemszerűen megoszlik a résztvevők között. Számíts rá hogy költségeid egy részét előre kell fizetned, a komoly szándék jeleként ill. esetleges szállásfoglalásra tekintettel. A belföldi egynapos túrák önköltségesek!

- Bárki jelentkezhet a túrákra?
     > Küldetésünk része, hogy legtöbb eseményünk mindenki számára nyílt, tehát ismeretlenül is szeretettel várunk! Ezek a túrák általában nem igényelnek speciális technikai tudást vagy rendkívüli erőnlétet; a túravezető tapasztalata pedig segít  a veszélyes helyzetek felismerésében és elkerülésében. Ugyanakkor fontos hogy figyelmesen olvasd el a túrakiírást, ahol jelezzük az esetleges nehézségeket. Ha bármiben bizonytalan vagy kérdezz bátran, mert a túra sikere nagyban múlik azon hogy tisztában légy azzal amire vállalkoztál!
A későbbiekben sor kerülhet nehezebb túrákra is, ahol  korábbi közös túra vagy más feltétele lehet a részvételnek, ami jelezve lesz.

- Mit takar a "bejáró túra" megjelölés? 
     > Ezek az utak számunkra is új helyekre vezetnek. Ettől még egyáltalán nem rosszabbak, sőt... Mindenestre a nagyobb kalandért cserébe nagyobb rugalmasságra van szükség! Más megjegyzés hiányában a csatlakozás feltételei azonosak a többi túránál megszokottakkal.

 - Mit tartalmaz a "részvétel várható költsége"?
        > Az egyszerűség kedvéért itt összegeztük az úti-, szállás- , NP-belépő... stb. költségeidet + a túravezető és sofőr költségeinek Rád jutó részét, utasként, egy autóban 4 fővel számolva. 
 Nem tartalmazza:
az étkezés, biztosítás, felszerelések beszerzésének költségeit, ill. nem számoltunk a helyi szolgáltatóktól esetleg kapható kedvezményeiddel sem. Fontos tudnod hogy a megadott összeg az utolsó pillanatig tájékoztató jellegű, a létszám, a jármű(vek) kihasználtsága, az ár- és árfolyamváltozások fel -és lefelé is módosíthatják!

  - Mikor/kinek kell fizessek?
       > Nekünk csak az előleget (ha kell; ezt a jelentkezési határidőig) és/vagy a túravezető költségeinek Rád jutó részét (a túra végén) fizeted. Minden mást helyben, helyi szolgáltatóknak (telekocsi esetén az útiköltséget sofőrödnek) fizetsz.

 - Mit kell tudni  a jelentkezési határidőkről?
       > A megadott határidőig kell a minimális létszámú csapatnak (3 fő + túravezető; előleggel, biztosítással, ha ez szükséges!) összeállnia ahhoz hogy a túra induljon. Ha ez megvan, és a szállásfoglalás is lehetővé teszi, természetesen a határidő lejárta után is lehet csatlakozni. 

 - Hogy tudok jelentkezni a meghirdetett túrákra?
       > Küldj üzenetet, vagy írj a karpat-tura@freemail.hu címre. Ugyanitt kapsz részletes információt költségekről, utazásról, szükséges felszerelésről stb. Tervezett túrákra is lehet jelentkezni, ez esetben értesítünk amikor az esemény elnyerte végleges formáját, és rövid határidőn belül várunk megerősítést/előleget a hely további tartásához.

- Meddig mondhatom le a jelentkezésemet?
       >A megadott jelentkezési határidőig bármikor, az előleget visszaküldjük. Ha határidőn túl lépnél vissza, de sikerül betöltenünk a helyet, szintén visszaküldjük. Amennyiben (határidő után) nem tudjuk a helyedet betölteni, és ténylegesen fizetünk helyetted (pl. szállást), két lehetőséget ajánlunk fel:
a / az előleget megtartjuk a felmerült plusz költségeink fedezeteképpen
b / ha kéred, az előleget ekkor is visszaküldjük, de további eseményeinkre csak plusz költségeink megfizetése után csatlakozhatsz; egyúttal a hírlevelet is szüneteltetjük.
Induláskor max. 10 perc várakozásra számíts!

- Kell-e biztosítást kössek a túrák időtartamára?
        > Ahol ez jelezve van (magashegyi túráknál) megfelelő sportbiztosítás megléte kötelező! Ha nincs, a megkötésében tudunk segíteni. Ha magad kötöd meg, vagy van hosszabb távra érvényes sportbiztosításod akkor jelezd (igazold) a jelentkezési határidőig!

- Milyen adatokat kell megadjak túrára jelentkezéskor? Kik és hogyan kezelik ezeket?
        > Túrára jelentkezéskor nevet, e-mail címet és tel.számot kérünk. (utóbbi nem feltétel de nyomatékosan ajánljuk hogy add meg, saját elérhetőséged érdekében). Várólistára jelentkezés csak tel. számmal lehetséges. Ha biztosítást kötünk számodra, ezeken kívül születési dátumra is szükség van.
Neved és telefonszámod sehol sem lesz látható, akiknek átadjuk: a túravezetőd, ill. telekocsis sofőröd/utasaid.
E-mail címed látható lesz a körlevelek, ill. a hírlevél címzettlistáján. Ha feliratkoztál az oldalra ("ide írd az e- mail címedet..."), csak az oldal adminisztrátorai látják.
Születési dátumod a biztosítási kötvényen lesz látható más biztosítottak számára is; ill. (névvel együtt) az Európai Utasbiztosító rendszere tárolja.
Adataidat kizárólag kapcsolattartásra használjuk, a fenti eseteken kívül másnak csak kifejezett felhatalmazásoddal adjuk tovább.

- Felszerelést tudok kölcsönözni?
        > Igen, korlátozott számban; akár más/saját szervezésű túrádra is. A  feltételekről érdeklődj az adott túra kapcsán! Lásd a Túrafelszerelés menüpontot!

- Hogy jutok el a túra kiindulópontjára?
       > Legtöbbször telekocsi rendszerben utazunk, alapértelmezetten budapesti indulással/érkezéssel számolva. Általában a túravezető az egyik sofőr,  ilyenkor elsőként ezt az autót töltjük meg, így az első 3-4 útitársnak "garantált" helye van, jó kihasználtság mellett. A további járművek és utasaik összeszervezésében segítünk, többnyire mindenki talál helyet, de erre garancia nincs! Ha a kiindulópont az ésszerűség határán belül tömegközlekedéssel is elérhető ott az indulást ehhez igazítjuk.

 - Van minimális létszám?
        > Általában 3 jelentkezővel számolunk mint minimális létszámmal.

- Lehet tudni hogy hányan jelentkeztek egy adott eseményre?
        > Igen, a túranaptárban az esemény leírásánál láthatod a csapat aktuális létszámát, amely a túravezetővel együtt értendő.

- Kutyát hozhatok a túrára?
        > Nem. Távolról sem mert nem lennénk állatbarátok, de
-útitársaink között lehet olyan aki mégsem annyira az
-útjaink nagyrészt védett területeken, nemzeti parkokban vezetnek, ahol legjobb esetben is póráz/szájkosár kötelező, és így talán  kedvencednek sem lenne olyan élvezetes a túra
-bár a kutya az ember legjobb barátja, a közös kirándulás erejéig élvezd inkább a rendelkezésre álló emberi társaságot! Megértésedet köszönjük.

 - Megjegyzést/kérdést szeretnék írni valamelyik bejegyzéshez. Hogy működik?
         >  a/ Kattints a "megjegyzés..." szóra. Ha rendelkezel Google- vagy más fiókkal, amelyeket a rendszer felkínál ( "válassz profilt") akkor lépj be, vagy válaszd a "névtelen" opciót. Írd be az üzenetedet és add közre. Bejegyzésed moderálás után lesz látható.

  - Szeretném az új blogbejegyzéseket e-mail formájában megkapni. Mit tegyek?
        > a/ Regisztrálj oldalunkon: küldd el e-mail címedet az"ide írd az e-mail címedet..." mező használatával. A megadott címre egy angol nyelvű üzenet érkezik ("Feedburner..."  feladótól, lehet hogy a spam közé kerül!) Az ebben található linkre kattintva aktiválódik a szolgáltatás. Regisztrációd eredményeképpen minden, a főoldalon  megjelenő új bejegyzést megkapsz; illetve a túranaptár változásairól( új események, változások stb) szóló hírlevelet is küldünk. (Válaszolni csak az utóbbira tudsz). Leiratkozni az automatikusan küldött bejegyzések alján vagy egy ilyen tárgyú üzenetben lehet.

  - Szeretnék értesülni a Túranaptár változásairól (új túrák, változások stb.) Mit tegyek?
         > a/ Lásd az előző pontot. Ebben az esetben minden blogbejegyzést is automatikusan megkapsz.
         > b/ Küldj egy ilyen tárgyú üzenetet, vagy írj  a karpat-tura@freemail.hu  címre, hogy felvehessünk a levelezőlistára. Ez esetben csak a túrákat ill. az oldal működését érintő fontosabb változásokról fogsz értesülni. Leiratkozni szintén e-mail útján tudsz. (Címed (neved nélkül) a többi feliratkozó számára látható lesz).

  -  Milyen feltételekkel használhatom fel az oldalon található tartalmakat? 
          > Az oldal tartalma a CreativeCommons 3.0 licensz védelme alatt áll (lásd az oldal alján). Az oldalon található képeket, szövegeket változtatás nélkül, nem kereskedelmi céllal, " karpat-tura.com " mint forrás megjelölésével felhasználhatod. Minden más célú/jellegű felhasználáshoz kérj engedélyt a karpat-tura@freemail.hu címen. Mindez  a "további képek" szöveg alatt elérhető albumok tartalmára is vonatkozik!