2016. december 19., hétfő

A túravezető ajándékai

    
Mátrai évnyitó
               Itt a december, előttünk a karácsony - és az ajándékozás ideje. Ilyenkor, az év utolsó heteiben a várakozás helyett kétségbeesett igyekezettel tolongunk, hogy beszerezzük  a szeretteink számára nélkülözhetetlennek tűnő földi javakat. Mintha nem adhatnánk, ajándékozhatnánk  az év bármely napján.
              Adni persze jó, és mi, a "Kárpátos" túrák szervezői-vezetői sem szeretnénk kimaradni belőle. De talán már meg is történt?  Lássuk hát, tudtunk-e adni valamit a távozó esztendőben, ezért - kevésbé kézzelfogható dolgokra gondolva - fellapozom  a végére járó 2016-os túranaptárat.

Árvai-Beszkidek (március)
            A Mátrában kezdtük az évet, februárban megnéztük a Bükk forrásait, másodszor is ragyogó télben túráztunk az Árvai-Beszkidekben. Ezután sorra következett a Nagy-Fátra, a Hochschwab, a horvátországi Kapela-hegység. Hosszabb lélegzetű, nyári utaink a Radnai-havasokba és a Gutinba, majd a Wallisi-Alpokba vezettek. Szeptemberben Dolomitok helyett, némi rögtönzéssel a Kamniki-Alpok került sorra, az év vége felé pedig a  közelebbi tájakat, a Pilist, a visegrádi hegyeket és a Börzsönyt jártuk.


És ha már előttünk a túranaptár, lapozzunk előre is képzeletben, a még megíratlan oldalakra:
 
Hochschwab (május)
         Jövőre szándékaink szerint több alkalommal lesz  módunk együtt túrázni, egy-kétnapos     utakkal kissé tágítva a kört, elsősorban a Felvidék  felé. A tervek közt szerepel Kárpátalja, Bihar-hegység, Alacsony-Tauern,  lesz ismét via ferrata (a tavaly kútba esett Dolomitok-túra?), lesz erdélyi trekking (Fogaras?, Bucsecs?) és természetesen nem maradhatnak ki a nagy havas hegyek sem. A régi utak közül - idő és alkalom függvényében -előbb utóbb ismétlésre kerülnek a legjobban sikerültek: Velebit, Schladminger Tauern, a Királykő, Liptói-Tátra...de nem sorolom tovább a vágyakat mert alighanem már a 2018-as lapon tartok....

Magas-Tátra (június)



Júliusban a Radnai-havasok gerincén
      ... Ajándékot azonban nem csak adunk, de ha minden kötél szakad, kapunk is. Persze ajándék volt valamennyi szép út, minden szabadban töltött nap, a vidám társaság. De ami a legkedvesebb, azért a nem létező vendégkönyvünkbe kell belenézzek: "...Nagyon-nagyon köszönöm ezt a mai túrát, jól éreztem magam..."- és ehhez hasonló üzeneteket gyűjthetnék bele. De nem is kell vendégkönyv, ott a galéria: sok fénykép, rajtuk sok mosoly. Büszke mosoly, talán egy kis megilletődéssel a csúcson, amilyen magasan még sosem jártunk; ha eljutottunk oda, ahova nem gondoltuk volna hogy sikerül. Vidám mosoly, mert jó a társaság és gondjaink nem tudtak követni minket a hegyre.... Sok mosoly és sok öröm. Ha sikerült szereznünk egy-egy vidám ( boldog?) napot, mosolyban és örömben kaptuk vissza Tőletek. Nem kellhet ennél több - ajándékozás tehát letudva. És ha így folytatjuk, remélhetőleg jó úton járunk a 2017. esztendő felé.
Kedves Útitársak, remélem Ti is így gondoljátok?


Wallisi-Alpok: Weissmies (július)















Kamniki-Alpok (szeptember)



Minden régi és leendő Útitársunknak
boldog Karácsonyt és közös élményekben gazdag Új Évet kívánunk


                            a Kárpát-Túra csapat





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése