2013. április 22., hétfő

Pünkösd a Velebitben

           Tavasszal, amikor az Alpok, Kárpátok még méteres hó alatt roskadoznak, lent Délen, a legkékebb tenger partján már virágba borítja a kopár hegyeket a mediterrán nap.


Tavasz a tengerparton

A Velebit sziklakertjéből: erdei ciklámen
           Aki nyaralt már az Adria északi részén, "látásból" biztosan ismeri a Velebitet. Aki mászott sziklát Paklenicán, az bele is kóstolt a hegység hangulatába. Most háromnapos hegyi túrára indulunk a Velebit szívébe (azaz a főgerincére; annak is déli, legmagasabb részére), hogy még közelebbről felfedezzük ezt a különleges tájat.



Alpesi táj a főgerincen
      Hogy mitől különleges? Formái leginkább a mi Bükk hegységünkéhez hasonlíthatók - persze jó kétszeres méretben. Végigjárjuk a Kis-és Nagy-Paklenica-szurdokot; látunk víznyelőket és mindenféle más karsztjelenséget, melyeknek  a Dinári -hegység az "őshazájuk". Túrázunk a hazaiakhoz hasonló bükkerdőben, de fügefák között csakúgy, mint a legmagasabb tetők: a Sveto Brdo és a Vagnski Vrh (1759 m) virágos havasi rétjein.


     Egyik oldalunkon a napsütötte tengerpart, másik oldalon balkáni- közép-európai hegyvidéki táj. Egyedülálló sokszínűség, ami nemcsak a magasabb hegyekkel ismerkedőknek lehet érdekes, de a sokadik alpesi-kárpáti túra után is üdítő változatosságot jelent!
 

       Ha velünk tartanál a Velebitbe a pünkösdi hétvégén (máj. 17-20.), a túra "technikai" részleteiért látogass el a Túranaptárba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése