2013. március 4., hétfő

Erdei Esztendő - március





              "Ha felsüt a nap, az öregerdő mélyén, mintha a tavasz orgonája szólalna meg, búgni kezd az első vándor, távoli tájak fészekrakó üzenetét hirdetve: búgni kezd az első vadgalmb." 

                                                                                 (Fekete István)                      



           Márciusban legtöbbször kevés jele van még a tavasznak az erdőben. A hó elolvadása után - már ha ugyan elolvadt - nemegyszer feneketlen sár marasztalja a vándort, és a fák is téliesen kopaszok még. Azért, ha nyitott szemmel  járunk, biztosan észrevesszük a jeleket: a néha már a hó alól kibújó hóvirágot, a sombokrok halványsárga csokrait, s a meleg déli oldalak sziklagyepeiben a leánykökörcsin bundába rejtőző, nagy lila virágait, vagy egy-egy, a napsütötte réten átlibegő citromlepkét. Hallhatjuk is a tavasz hangjait: dobolnak a harkályok, a cinegék vidám "nyitnikék"-re cserélték halk téli hívóhangjukat, az erdő felett pedig vijjogva keringenek területüket őrző egerészölyvek. A hollók és nagyobb ragadozó madaraink ugyanekkor már tojásaikat melengetik, és a sűrűségek rejtett mélyén világra jött a csíkos vadmalacok új generációja...


 Vöröskő-völgyi forrás
           Akad azonban más látnivaló is kora tavasszal: a kiadós februári havazások és az azt követő olvadás - remélhetőleg -  működésbe hozza azokat az időszakos forrásokat, amelyek miatt márciusi túránk ezúttal a szokásosnál távolabbra, a Bükkbe vezet. A Vöröskő-völgyi és az Imó-forrás arról ismert, hogy nagy esőzéseket vagy olvadást követően messze hallatszó dübörgés kíséretében, sugárban ontja a fennsíkról beszivárgó karsztvizet. Ha szerencsénk van mi is láthatjuk mindezt március 9-én a Bükkben, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt! Részleteket a Túranaptárban találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése