2012. október 8., hétfő

Liptói - Tátra

 





A Liptói-Tátra (= Liptói-Havasok vagy Nyugati-Tátra) a Magas-Tátra nyugati irányú folytatása - annál valamivel alcsonyabb, de kevésbé feltárt és ennek megfelelően jóval természetesebb állapotú hegyvidék. Tájai leginkább a Déli-Kárpátok magasabb vidékeit (Fogaras, Retyezát) idézik. 2000 m körüli főgerincének keleti szakasza a történelmi Magyarország határát képezte, míg a nyugati rész a déli Liptó és az északi Árva tájait választja el egymástól. Hosszú völgyeiben kiterjedt fenyveseket találunk, míg a hegytetők havasi gyepekkel és törmelékkel borítottak. Csupán a főgerinc középső szakaszán találkozunk meredek, sziklás szakaszokkal (legismertebb a Hegyes-Rohács), itt néhol drótkötelek segítik a haladást.









A hegységben bőven találunk turistautakat, szinte minden gerincen vagy völgyben fut jelzett ösvény. Mégis, mivel szálláslehetőség alig van és  - szerencsére - a sílétesítmények és a velük járó infrastruktúra is hiányoznak, a túrák nem lebecsülendő hosszúságúak. Hosszú völgyi gyaloglást követő 1000 m- es kapaszkodó a hegytetőkig...ez is az erdélyi hegyekhez teszi hasonlóvá az Északi -Kárpátoknak ezt a jellegzetes táját.
Októberre tervezett útvonalunkat úgy terveztem hogy a főgerinc minél hosszabb, egybefüggő szakaszát járhassuk végig, miközben a szállás miatt szükséges útismétlést és fel - le mászást igyekeztem a lehető legkisebbre szorítani. A Brestovától a Volovecig útbaejtjük a többek közt a Baníkov és a Hegyes-Rohács  csúcsait és lepillanthatunk a Rohácsi-tavakra is. Lefelé egy szakaszon a szlovák-lengyel határt hordozó mellékgerincen haladunk. Túlnyomó részben gyaloglás vár ránk de néhány helyen szellős, biztosított szakaszokkal is találkozunk.
A túrák  hosszúak, a napok rövidek és a késői évszakra tekintettel az időjárás is komoly ellenfél lehet... A nyári szezont záró túrából lehet első téli túra is :o)
Ha kedvet kaptál várunk szeretettel októberben!  Részleteket lásd  a Túranaptárban.





1 megjegyzés:

  1. A túrán készült fotókat lásd a "Liptói-Havasok-fényképek" c. bejegyzésben.

    VálaszTörlés